Selecteer een pagina

Netwerk Levend Erfgoed (NLE) is een belangrijke stap in het versterken van ons immaterieel erfgoed. De aankondiging voor dit netwerk werd gedaan in de Kamerbrief Immaterieel Erfgoed: van, voor, door en met iedereen (2024). Daarin pleit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor meer samenwerking, betere ondersteuning en een inclusieve aanpak. 

NLE heeft als doel om het ecosysteem van levend erfgoed te ontwikkelen door gemeenschappen, organisaties en professionals samen te brengen. Dit doen we met een dynamisch en duurzaam platform. Door samenwerkingen tussen nationale, regionale en lokale organisaties te stimuleren, ontstaat een gelijkwaardige omgeving waarin gemeenschappen en erfgoedinstellingen elkaar beter kunnen vinden.

Het netwerk bouwt hierbij voort op bestaande structuren en zet in op een duurzame en toekomstgerichte aanpak. Door ondervertegenwoordigde gemeenschappen (zoals jongerenculturen en migrantenculturen) actief bij beleidsvorming en activiteiten te betrekken, wordt de positie van erfgoedgemeenschappen versterkt.

 

 

UITGELICHT

Lees meer over de activiteiten en proeftuinen!

Activiteiten en proeftuinen 

Het NLE richt zich op het versterken van de positie van erfgoedgemeenschappen door hen actief te betrekken bij beleidsvorming en activiteiten. Door samenwerking te stimuleren tussen nationale, regionale en lokale organisaties, ontstaat een gelijkwaardige omgeving waarin gemeenschappen en erfgoedinstellingen elkaar beter kunnen vinden en versterken. Het netwerk bouwt voort op bestaande structuren en zet in op een duurzame en toekomstgerichte aanpak.

Daarnaast organiseert NLE bijeenkomsten waarin inspiratie, kennisdeling, onderzoek en samenwerking centraal staan. Het netwerk biedt een plek waar gemeenschappen, vrijwilligersorganisaties en erfgoedprofessionals gelijkwaardig met elkaar in gesprek gaan en gezamenlijk uitdagingen aanpakken.

 

Samenbouwen aan een meerjarenstrategie Levend Erfgoed

NLE streeft er naar om een solide netwerk op te bouwen waarin erfgoedgemeenschappen en organisaties een stem hebben en een bijdrage kunnen leveren. Door deze samenwerking krijgt levend erfgoed een sterkere positie in het cultuurbeleid en wordt het een vanzelfsprekend onderdeel van de Nederlandse samenleving.