Dag 1: Workshop | (Hoe) maken we (erfgoed)onderzoek democratischer?
Dag 1: Workshop | (Hoe) maken we (erfgoed)onderzoek democratischer?
Netwerkdagen in Groningen
Meld je aan via het online formulier.
• Donderdag 26 juni – Groningen: Democratisering van Onderzoek
• Vrijdag 27 juni – Warffum: OverDragers | Verjonging in het Erfgoed
Dag 1: Workshop | (Hoe) maken we (erfgoed)onderzoek democratischer?
Datum: Donderdag 26 juni 2025
Locatie: Oosterpoort Groningen, Trompsingel 27 Groningen (Bovenzaal 1)
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Wat?
Op 26 juni organiseren we vanuit het Netwerk Levend Erfgoed, de NWA Route Levend Verleden en de Reinwardt Academie een workshop over hoe democratisch onderzoek over/naar/met erfgoed is.
We nodigen mensen en organisaties uit die onderzoek doen in de wetenschap – fundamenteel, toegepast en praktijk- en beroepsgericht – en daarbuiten (en we noemen het ‘kennisketenbreed’). Tijdens de workshop nemen we verschillende aspecten van onderzoeksprojecten onder de loep.
We erkennen dat onderzoek in zichzelf een breed begrip is, net als erfgoed, en staan open voor verschillende stemmen die zich herkennen in de term ‘erfgoedonderzoek’, of deze willen verbreden. Want erfgoed is mensenwerk, en erfgoedonderzoek is dat ook. Er zijn geen steriele laboratoria voor experimenten. De bevindingen zijn nooit ‘keihard’. Het is altijd relationeel, meerstemmig. Machtsverhoudingen spelen een rol, en misschien is het woord erfgoed zelf daar al een voorbeeld van.
De workshop wil van invloed zijn op toekomstige financieringsregelingen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De Route Levend Verleden zal in die regelingen ruimte maken voor het thema ‘burger als expert’. In het najaar volgt nog een landelijke bijeenkomst om dit verder vorm te geven.
Wie?
We hopen mensen te verwelkomen die (willen) werken bij of met erfgoed- of kennisorganisaties, cultuurhuizen, burgercollectieven, kunstpraktijken, buurten, gemeenschappen, of zelfs digitale clans.
Zoals – verzamelaars van spullen of verhalen; nieuwsgierige gespreksvoerders over de werking van het verleden in het heden; mensen wie werken aan verbeelding voor een betere toekomst en onderzoekers naar de werking van sporen uit het (zeer oude tot zeer recente) verleden, in het heden, met het oog op de toekomst?
*Voor individuen, gemeenschappen en netwerken die buiten hun reguliere werkzaamheden deelnemen, stellen we een vacatievergoeding van €150,- beschikbaar, evenals een vergoeding van de reiskosten. Wilt u hiervan gebruikmaken? Neem dan gerust contact met ons op.
Kortom: Allen welkom.
Praktische informatie
Locatie: Oosterpoort Groningen, Trompsingel 27 Groningen (Bovenzaal 1)
Tijd: 13:00 – 17:00 uur (met afsluitende borrel)
Programma: Zie onderstaande PDF voor alle informatie.
Aanmelden: Meld je aan via het online formulier
Bereikbaarheid
Kom je de trein? Oosterpoort in Groningen, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanwege werkzaamheden worden er op 26 juni bussen ingezet tussen station Groningen Europapark en Groningen Centraal. Dit levert slechts enkele minuten extra reistijd op. Vanaf Groningen Centraal is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Oosterpoort.
Kom je met de auto? Rondom de Oosterpoort zijn diverse parkeergarages en -terreinen beschikbaar (o.a. parkeerterrein Oosterpoort en Q-Park Rademarkt).
In samenwerking | met lectoraat Reinwardt Academie en NWA Route Levend Verleden